ספורטאים רבים מתלוננים על תחושת אי נוחות במערכת העיכול בזמן פעילות גופנית, עד כדי צורך עז להתרוקן תוך כדי הפעילות עצמה. מצב זה, מעבר לכך שהוא פוגע ברצף הפעילות עצמה, מייצר גם לא פעם מבוכה רבה לספורטאי, בעיקר כאשר הוא חלק מקבוצה והוא נאלץ לפרוש מהאימון לצורך התרוקנות. מצב זה נפוץ מאד בקרב רצים.
בזמן פעילות גופנית עולה התנועתיות (פריסטלטיקה) של מערכת העיכול ולכן, לעיתים, עולה הצורך של הספורטאי להתרוקן. על מנת לטפל בתופעה יש צורך לבחון אותה גם רפואית וגם תזונתית.
הטיפול הרפואי
הרופא יבחן את מגוון הסיבות לבעיות במערכת העיכול. פרט לעובדת היותנו ספורטאים, אנחנו גם בני אדם, ולכן יכולות להיות סיבות רבות לבעיות במערכת העיכול. סיבות כאלו יכולות להיות מחלות זיהומיות, מחלות מעי דלקתיות, מחלות רקע שגורמות גם להפרעות במערכת העיכול, רגישות למרכיבי תזונה מסוימים, חוסר במרכיבים אחרים, מחלות פונקציונליות (בהן אין ממצא בבדיקות שנערכו אך המטופל סובל) ועוד..
בנוסף לכל אלו, על הרופא לקחת בחשבון גם נסיבות הקשורות לספורט. הספורט גורם בעצמו לעלייה בכמות היציאות ולכך תורמת גם ההתרגשות שלפני תחרות או מקצה חשוב. לאחר בדיקה יסודית, לרוב המטופל ישלח לבירור נוסף, לפי סיפור המקרה והממצאים בבדיקה הגופנית. בירור יכול לכלול בדיקות דם, אולטרה סאונד, בדיקות הדמיה נוספות ואף במקרה הצורך בדיקות פולשניות כגון קולונוסקופיה.
למרות שחשוב תמיד לבצע בירור רפואי מקיף על ידי רופא המכיר את הנושא וגם את הספורטאי וענף הספורט בו הוא עוסק, במקרים רבים, לשמחתנו, לא מוצאים בעיה משמעותית במערכת העיכול. לכן במקביל לתהליך הבירור אנו שוקלים פעמים רבות גם להתחיל טיפול עוד לפני התוצאות. אחד מעמודי התווך בטיפול נכון הינו התאמת תזונה מתאימה לספורטאי – בריאה, מזינה ולעיתים כזו שתקל על מערכת העיכול להחלים. הליך זה מתרחש בליווי תזונאית ספורט המתמחה בתחום. במצבי מחלה שונים ולפי ממצאי הבדיקות יינתן טיפול תרופתי והשלמה תזונתית . החלק הבא של המאמר מפרט כיצד מתבצע הטיפול התזונתי על ידי תזונאית הספורט.
הטיפול התזונתי
הטיפול התזונתי יתמקד בניסיון לאתר מזונות העלולים להיות חשודים כגורמים לפעילות מואצת של מערכת העיכול ולהוציא אותם מהתפריט של הספורטאי בטווח זמן מסוים לפני האימון/תחרות. במקרים רבים מזונות עתירי סיבים תזונתיים כגון פירות וירקות מסוימים או דגנים מלאים עלולים להיות הגורם לבעיה. במקרים אלו, הוצאתם מהתפריט עשויה לפתור את הבעיה.
לעיתים אנשים סובלים מרגישויות קלות למזונות (אי סבילות קלה למזונות מסוימים) שבחיי היום-יום לא מפריעים לספורטאי באופן חריג, אולם במהלך פעילות גופנית רגישויות אלו עלולות לבוא לידי ביטוי באופן חריף יותר. דוגמא לכך יכולה להיות אי סבילות ללקטוז (סוכר החלב) או אי סבילות לגלוטן. במידה וקיים חשד לבעיה מסוג זה יעשה ניסיון של הוצאת הגורם הרלוונטי מהתפריט. במידה ותושג הקלה משמעותית יהיה ניתן להסיק מכך שרצוי לספורטאי להימנע ממזונות המכילים את הגורם הבעייתי ביממה שלפני הפעילות או בכלל – תלוי ברמת הסימפטומים.
לעיתים פעילות מעיים מוגברת נגרמת על-ידי שימוש בתוספי תזונה נפוצים. תוסף נפוץ שגורם לכך הוא המגנזיום. מגנזיום בכמויות גדולות הוא חומר משלשל ולכן נמצא בחלק מהתרופות הקיימות לעצירות. לא פעם הפסקת השימוש בתוסף מגנזיום פותר את הבעיה.
על מנת לאתר את הגורם התזונתי לבעיה על הספורטאי לעבור אבחון תזונתי מקיף שכולל לרוב מספר מפגשים. לעיתים קרובות זהו תהליך של ניסוי ותהייה.
פעילות מעיים מואצת בזמן פעילות וצורך עז להתרוקן בזמן פעילות הנה בעיה נפוצה מאד בקרב מתאמנים. לא תמיד נעים לספורטאי לדבר על הבעיה כיוון שהיא גורמת לו מבוכה ואי נוחות גדולה. למרות זאת, לא צריך להשלים עם המצב כיוון שישנם פתרונות מאד קלים וזמינים. לצורך כך יש להגיע לצוות מקצועי מיומן שמכיר את הבעיה ויודע כיצד לטפל בה.
אם גם את/ה סובלים מהתופעה, אנו מזמינים אתכם לייעוץ רפואי ותזונתי במרפאתנו.