עייפות אצל ספורטאים
עייפות הנה בעיה נפוצה בקרב ספורטאים ויכולות להיות לה סיבות רבות. על מנת לאבחן את מקור העייפות ולתת את הפתרונות הנכונים והיעילים ביותר מומלץ לעבור אבחון משולב של רופא ספורט ותזונאית ספורט.
ניתן לומר כי עייפות יכולה להיגרם כמעט מכל בעיה רפואית קיימת. למען האמת, אם תשאל רופא מה הסיבות לעייפות הוא ימנה לך את כל ספרי הרפואה, יחד עם זאת, ישנם גורמים יותר נפוצים באוכלוסייה באופן כללי ובספורטאים במיוחד.
רוב מקרי העייפות נגרמים דווקא מסיבות… רגשיות. כן, דווקא סיבות פשוטות לכאורה כגון לחץ בעבודה, מתח בבית במשפחה, התרגשות לפני מאורע גדול כגון חתונה או הולדת ילד. דווקא אלו יכולים לגרום לחולשה ועייפות משמעותית. כמובן שסיבות רגשיות מהותיות יותר יגרמו לעייפות גדולה יותר. סיבות נוספות לעייפות הן חוסר שינה, שינויים בהפרשות בבלוטות שונות כגון בלוטת התריס, זיהומים, מחלות לבביות, ריאתיות ומחלות נוספות ועוד ועוד….
בספורטאים יש סיבות נוספות אותן לא נפגוש באוכלוסייה שאינה עוסקת בספורט. בספורטאים סיבה עיקרית לעייפות הינה חוסר התאמה בין כמות ועוצמת האימונים להתאוששות. ייתכן היעדר שעות שינה, חוסר מספק במנוחות, סולם מאמצים מהיר מידי ועוד… במקרים קיצוניים תסמונת זו נקראת תסמונת אימון היתר אך במקרים קלים יותר מדובר בחוסר התאמה עדין וקשה לזיהוי.
אין ספק שאחת מהסיבות העיקריות לעייפות הינה חוסר התאמה תזונתית בין הדרוש לספורטאי לבין כמה שאכן צורך. כך נמצא פעמים רבות חוסר ברזל, חוסר ויטמינים והמוגלובין (כדוריות דם אדומות) נמוך.
אבחון רפואי
בביקור הרפואי הרופא ינסה תוך כדי שיחה ובדיקה גופנית להבין את מקור הבעיה ולקבל רמזים לסיבתה. לאחר בדיקה מקיפה ישלח המטופל בדרך כלל לבדיקות נוספות כגון בדיקות דם – רמות ההמוגלובין, תפקודי הכבד והכליות ורמות ויטמינים חשובים שבדרך כלל ירידה בהם הם סימן ראשון לחוסר התאמה תזונתית ולחוסר איזון בין האימון להתאוששות. בהמשך, לפי תוצאות הבדיקות, המטופל ישלח לצילומים ובדיקות אחרות לפי הצורך.
מכיוון שאנו באקסטרא ערים לחשיבות המשך הפעילות עבור הספורטאי וכן חשיבותה הבריאותית של המשך הפעילות, רופא הספורט ימליץ בדרך כלל על המשך פעילות מותאמת למצב הספורטאי. זאת על מנת לאפשר לספורטאי להתאושש ולהתחזק מחדש במקביל לבירור והטיפול המוצע .
בהמשך יוזמן המטופל לביקור מעקב לצפות בבדיקות ולהמליץ על בירור נוסף לפי הצורך. לרוב יומלץ גם מעורבות תזונאית ספורט על מנת לעבור על התפריט היומי ולחזקו.
ייעוץ תזונתי לספורטאים
באבחון התזונתי אנו בוחנים את אורח חיו של הספורטאי, החל מסוגי המזון אותם הוא אוכל, פיזור המזון על-פני היום ושעות שינה בלילה. במקביל נבדקות בדיקות הדם שלו לצורך בחינת חסרים תזונתיים העלולים להוות את המקור לעייפות שלו.
אכילת סוכרים פשוטים במהלך היום עלולה להוביל לתחושה של תנודות חדות באנרגיה – לאחר אכילת הסוכרים לרוב מרגישים ערניים ומלאי אנרגיה ופרק זמן מסוים לאחר מכן מרגישים עייפות וכבדות. במידה וזהו המקור לתחושת העייפות, יותאם לספורטאי סדר יום תזונתי המרכב ממזונות שאינם מעלים את רמות הסוכר שלו בדם באופן קיצוני ולכן אינם גורמים לתנודות החדות האלו באנרגיה במהלך היום.
חוסר שעות שינה הוא מצב שכיח בקרב העוסקים בספורט. לעיתים מצב זה נובע מקימה מוקדמת לאימון בוקר או מעיסוקים שונים עד שעות הלילה המקצרים את הזמן שנשאר לשינה. מחסור בשינה גורם כמובן לעייפות באופן ישיר, אך גם מוביל לחוסר התאוששות מיטבית מאימונים ומעלה את הסיכון לפציעות ספורט. במצבים כאלו יחד עם הספורטאי אנו מנסים לבנות סדר יום שיאפשר מספיק שעות שינה.
חסרים תזונתיים כגון מחסור בברזל ומחסור בויטמין B12 עלולים לגרום לעייפות, גם אם לא אובחנה אנמיה. ספורטאי זקוק למאגרים מלאים של הוויטמינים והמינרלים המוזכרים. במצב של דלדול מאגרים (לעיתים הרמות עדיין בטווח הנורמה הנמוך) הספורטאי עלול לחוות עייפות ותחושה של חוסר התאוששות מיטבית מהאימונים. בגיל ההתבגרות, כאשר מתרחשת צמיחה מהירה מאד, אנו רואים הרבה ספורטאים עם מאגרי ברזל וויטמין B12 מדולדלים. במצבים אלו נמליץ על מתן תוספים לפרק זמן מוגדר. בחלק מהמקרים תידרש בדיקת דם לצורך מעקב והמשך טיפול.
על מנת להתקדם בספורט על המתאמן להגיע לאימונים במיטבו ולבצע את האימון באופן איכותי. ספורטאי הסובל מעייפות לא יוכל לבצע את האימון באופן אופטימלי ולאורך תקופה קצב ההתקדמות שלו יואט או שהוא לא יעמוד בציפיות. לכן, חשוב לאתר מבעוד מועד את הסיבה לעייפות ולטפל בה, ויותר מכך, עדיף לאתר בעיות בטרם ישנם סימנים קליניים. לכן, אנו ממליצים לכל ספורטאי: חובב או מקצועי, להגיע לאבחון רפואי ותזונתי במרפאתנו