מה היא תזונת ספורט?
תזונת ספורט הינו תחום העוסק בהתאמת התזונה לאנשים העוסקים בספורט במטרה לשפר את היכולות הספורטיביות שלהם, לשמור על בריאותם ולמנוע פציעות.
מי הוא דיאטן/תזונאי ספורט?
על מנת לענות על שאלה זו, יש להבין קודם כל מי הוא דיאטן/תזונאי מורשה?
דיאטן/תזונאי מורשה הינו אדם שסיים לימודי תואר ראשון בתזונה קלינית באחת מהפקולטות לתזונה בארץ המורשות להעניק תואר זה, ולאחר מכן עבר סטאג' בבית חולים ובמערכות הבריאות השונות אשר בסיומו הוא עמד בהצלחה במבחן הממשלתי.
מי שעמד בכל הדרישות המוזכרות להלן יקבל תעודת דיאטן/תזונאי ממשרד הבריאות עם מספר רישוי המכשיר אותו לעסוק בתחום של ייעוץ תזונתי מטעם מדינת ישראל.
דיאטן ספורט הינו דיאטן/תזונאי מורשה מטעם משרד הבריאות שלאחר סיום הכשרתו הקלינית השתלם בנוסף גם בתחום הספציפי של ייעוץ תזונתי לספורטאים. אין בארץ התמחות רשמית בתזונת ספורט, אך יש כמה מרכזים בהם ניתן לקבל את ההכשרה בתחום זה.
כל מי שמציג עצמו כיועץ תזונתי ואין ברשותו תעודת דיאטן/תזונאי ממשרד הבריאות אינו נחשב לדיאטן/תזונאי ובעצם הצגתו ככזה הוא עובר על החוק וחשוף לתביעות משפטיות בגין התחזות.
מי זקוק לייעוץ של תזונאי/ת ספורט?
כל אדם העוסק בספורט ומעוניין לשפר את הישגיו או להשיג את המטרות שהציב לעצמו, רצוי שיתייעץ עם תזונאי/ת ספורט.
באילו מקרים רצוי לקבל ייעוץ תזונתי לספורטאים?
- ספורטאי הישג/ספורטאים מקצוענים
- רצי מרתון/ טריאתלטים/רוכבי אופניים – העוסקים בספורט באופן חובבני
- ספורטאים צמחונים וטבעונים
- ילדים ובני נוער המתאמנים 3 אימונים בשבוע ומעלה
- אנשים המתאמנים בחדרי כושר במטרה לשפר את הרכב גופם (העלאת מסת שריר והורדת אחוזי שומן).
- אנשים העוסקים בפעילות גופנית על מנת לשפר את מצבם הבריאותי
- כל ספורטאי החווה קושי או בעיה רפואית הקשורה לפעילות בה עוסק. דוגמאות לבעיות כאלו הן עייפות בספורטאי, ירידה במשקל לא מוסברת, הפרעות במחזור החודשי אצל נשים ובנות, מצב רוח ירוד, חוסר אנרגיה, חוסר שיפור באימונים ועוד..
ספורטאי הישג/ספורטאים מקצוענים
ספורטאים העוסקים בספורט הישגי וספורטאים מקצוענים (מקבלים שכר) נמדדים על-פי הישגיהם הספורטיביים. מכיוון שכך, עליהם להפיק את המקסימום מהיכולות הגופניות שלהם הן באימונים והן בתחרויות/משחקים.
לכל ענף ספורט יש מאפיינים משלו המכתיבים את ההתייחסות השונה מבחינה תזונתית. לדוגמא: שחיין מתאמן במשך תקופה ארוכה לתחרות מטרה שאורכת כמה ימים. תקופת האימונים מתאפיינת באימונים ארוכים של כ-3 שעות ולעיתים 2 אימונים ביום עם מספר שעות מנוחה ביניהם. על מנת לעמוד בעומס האימונים על השחיין להקפיד מאד על אכילה נכונה המספקת לגופו את כל רכיבי המזון הנדרשים בכמויות הנדרשות. במידה ולא יעשה זאת, ההתאוששות מהאימונים לא תהיה מיטבית וכך גם התקדמותו במהלך העונה. חוסר הקפדה על התזונה בתקופת האימונים עלול לפגוע באופן משמעותי ביכולות שלו בתחרות עצמה, כאשר בתחרות עצמה השחיין שוחה לפרקי זמן קצרים יחסית (מספר שניות עד דקות), אך בכל משחה הוא מרוקן את מאגרי האנרגיה הזמינה בשרירים.
לעומתו, שחקן כדורגל מתאמן לרוב אימונים קצרים יותר, יש לו פחות יחידות אימון בשבוע, אבל מצד שני כל שבוע יש לו משחק בו הוא נבחן על הישגיו. גם במקרה זה יש צורך להקפיד על התזונה וההתאוששות במהלך האימונים ולצד זה, חשוב כל שבוע להכין את הגוף למשחק. משחק כדורגל נמשך מעל שעה וחצי – זהו מאמץ אחר לעומת שחייה של דקה אחת.
בכל אחד מהמקרים ההתייחסות התזונתית שונה ויש צורך לבצע התאמות תזונתיות נכונות על מנת לעזור לספורטאי להיות במיטבו. לעיתים, יש צורך להמליץ על תוספי תזונה כדי לעזור לגוף של הספורטאי לעמוד בעומס הרב המוטל עליו.
רצי מרתון/טריאתלטים/רוכבי אופניים העוסקים בספורט באופן חובבני
אפילו שהאדם לא עוסק בספורט כמקצוע ואינו נמדד על הישגיו, אין זה אומר שהגוף שלו לא נמצא בעומס הדורש התייחסות מיוחדת. ואכן, גם מתאמנים בתחומים אלו העוסקים בכך להנאתם בלבד חייבים להקפיד על תזונה נכונה. במקרים אלו לעיתים האתגר הוא אפילו גדול יותר, כיוון שמדובר באנשים עובדים המשלבים בין עבודה, חיי משפחה ומספר אימונים בשבוע. לא פעם השילוב הזה פוגע בזמן הפנוי שנשאר לצורך אכילה ושינה ובסופו של דבר מוביל לפציעות ספורט ואף להשבתה זמנית מהעיסוק בספורט.
עם ספורטאים הנמנים על הקבוצה הזאת חשוב לעבור באופן יסודי על סדר יומם העמוס, למצוא זמן לאכילה ולהדריכם לגבי סוג המזון, תזמון האכילה וכמויות המזון. גם פה לעיתים נדרשת תוספת של תוספי מזון בהתאם למצבם הפיזי, בדיקות דם והרכב התזונה שלהם. במקרים רבים מדובר בספורטאים שכבר אינם צעירים ויש לתת את הדעת גם על היבטים בריאותיים נוספים בהתאם למצבם הרפואי (שומנים בדם, לחץ דם, רמות סוכר בדם ועוד).
ספורטאים צמחונים/טבעונים
אין בעיה עקרונית עם סגנון אכילה צמחוני או טבעוני למי שעוסק בספורט, אולם המגבלות התזונתיות הנובעות מבחירות אלו לעיתים מקשות על הקפדה על הרכב תזונתי נכון עבור העוסקים בספורט. הבעיה העיקרית היא לרוב סביב כמויות החלבון שלעיתים קרובות הן נמוכות מידי ויש למצוא פתרונות מתאימים בתפריט היומי על מנת להעלות את צריכתו. בעיה נוספת היא לעיתים צריכה גבוהה מידי של סוכרים הנובעת מהמגבלות התזונתיות האחרות. לא פעם הפיצוי על אי אכילה של מוצרי מזון מסוימים באה לידי ביטוי באכילה רבה יותר של סוכרים פשוטים. גם במקרים אלו חשוב לבחון את סדר יומו של הספורטאי, לבחון היטב את הרכב המזון שהוא צורך ולבצע התאמות על מנת שיוכל לענות על הדרישות התזונתיות של גופו. לעיתים יש צורך להוסיף לתפריט תוספים של חלבון צמחי כגון חלבון סויה/אפונה/חומוס.
ילדים ובני נוער המתאמנים 3 פעמים בשבוע ויותר
הייחודיות של ילדים ובני נוער העוסקים בספורט היא שבניגוד למבוגרים, הם עדיין נמצאים בעיצומם של תהליכי הגדילה. אי לכך, הדרישות התזונתיות שלהם לחומרי מזון הקשורים לגדילה הן גבוהות יותר. כלומר, יש צורך לספק לגופם את כל חומרי הגלם הנדרשים לצורך גדילה וגם לצורך התאוששות נאותה מהאימונים. אם נוסיף לכך את העובדה שרוב יומם הם נמצאים במסגרות כגון ביה"ס והאימונים שבהם לא תמיד ניתן לאכול, אז נוכל להבין את האתגר הגדול העומד בפני תזונאי/ת הספורט: להצליח לספק לילד/נער הרבה מאד רכיבי תזונה בפרק זמן קטן יחסית על-פני היום.
בנוסף, עצם הגדילה המהירה לעיתים יוצרת חסרים תזונתיים וכך השילוב של אימונים אינטנסיביים עם גדילה מואצת עלולים ליצור עומס גדול מידי על מערכת השלד והשרירים של הילד/נער ולהוביל לפציעות ספורט וחוסר התקדמות.
מתאמנים בחדרי כושר הרוצים לשפר הרכב גוף
יותר ויותר אנשים פוקדים את חדרי הכושר במטרה לשמור על בריאותם ובמקרים רבים גם כדי לשפר את הרכב הגוף, כלומר להעלות מסת שריר ולהוריד מסת שומן. לא פעם אותם מתאמנים מקפידים מאד על הרכב הארוחה שלאחר האימון, אך לא מקפידים מספיק על התזונה שלהם לאורך כל היום. במקרים אלו, השיפור בהרכב הגוף יהיה מוגבל מאד, אם בכלל. לעיתים מתאמנים אלו מאמצים דיאטות שונות, חלקן כוללות הפחתת מרכיבי תזונה משמעותיים על מנת לרדת במשקל באופן חד, וחלקן שימוש בתוספים (חלבון, קריאטין, הורמונים). כל אלו עלולים לגרום לבעיות רפואיות שונות ולפגוע במהלך התקין של שיפור הרכב הגוף.
על מנת לשפר הרכב גוף צריכים להתקיים שני תהליכים במקביל: בניית שריר ופרוק שומנים.
על מנת לבנות שריר יש להקפיד על תוכנית אימונים נכונה ותזונה שתתמוך בתהליך הבניה של השריר. על מנת לפרק רקמת שומן יש להקפיד על גרעון קלורי קל ולהקפיד על הרכב מזון מאוזן. להצלחת התהליכים יש להקפיד גם על מספיק שעות שינה בלילה. מחסור בשינה יפגע בסבירות גבוה בהצלחת התהליך.
גם במקרים אלו יש צורך לבנות תפריט שתואם למטרות של המתאמן, לסדר יומו ולהעדפות התזונתיות שלו על מנת שיוכל להקפיד על כך לאורך זמן ואפילו לאמץ את הרגלי האכילה כדרך חיים.
עיסוק בספורט על מנת לשפר מצב בריאותי
לא פעם הטריגר להתחיל לעסוק בספורט הוא אירוע רפואי חריג או בדיקות דם לא תקינות. במקרים אלו חשוב קודם כל להתאים את תכנית האימונים למצב הרפואי ובמקביל חשוב מאד להתאים את התזונה למצב הרפואי. לפי בדיקות הדם יודע איש המקצוע על אלו רכיבי תזונה חשוב להקפיד יותר ומאלו רכיבי תזונה יש להימנע או להפחית. במידה ונדרשת ירידה במשקל כחלק משיפור המצב הבריאותי יש להתאים תפריט מתאים למטרה זו. במידה ונדרשים תוספי תזונה יש להתאימם למצב הרפואי ולטיפול התרופתי, במידה וקיים.
במקרים אלו חשוב ביותר שיתוף הפעולה בין תזונאי הספורט ורופא הספורט המטפל על מנת לבצע התאמות נכונות בכל ההיבטים ולבצע מעקב אחר שינויים בבדיקות דם.
ספורטאים החווים קושי או בעיה רפואית
עייפות בקרב ספורטאים יכולה לנבוע מסיבות רבות החל מחוסר שעות שינה, דרך חסרים תזונתיים (כגון מחסור בברזל) או בעיות רפואיות או הורמונליות אחרות. יש חשיבות גדולה לאבחון מקור העייפות ולטיפולה על מנת לאפשר לספורטאי להיות במיטבו באימונים ולהתקדם בהתאם לתכנית האימונים שלו.
ספורטאים שאינם מקפידים על תזונה נכונה יכולים לחוות ירידה לא רצונית במשקל שעלולה לנבוע גם מפרוק רקמת שריר. מצב זה אינו משרת כמובן את הספורטאי שברצונו להתחזק על ידי העלאת מסת שריר. מצבים אלו נוצרים לעיתים קרובות עקב סדר יום עמוס ואכילה בלתי מספקת ולכן יש לתת פתרונות תזונתיים מתאימים על מנת לחדש את העלייה במסת השריר.
העדר מחזור חודשי בקרב נשים בגיל הפוריות הינו אחד הסימנים לחסר תזונתי מתמשך ולירידה ברקמת השומן מתחת לרמות הרצויות. לעיתים ברקע של מצב זה קיימת גם הפרעת אכילה (גלויה או סמויה) ויש לטפל בהיבט התזונתי ובמקביל לכך גם בהיבטים הרגשיים שהובילו להתנהגות תזונתית זו. במקרים אלו תזונאי/ת הספורט יפנה את המטופלת לתזונאי/ת המתמחים בהפרעות אכילה. במידה והירידה במשקל אינה נובעת מהפרעת אכילה יבצע איש המקצוע תהליך תזונתי מבוקר לצורך עליה במשקל ובניית מסת שריר. גם במקרה זה ישנה חשיבות גדולה לשיתוף הפעולה בין תזונאי/ת הספורט ורופא הספורט המלווה את המטופלת.
חשוב לציין שירידה בלתי רצונית במשקל והפרעות אכילה אינם נחלתם הבלעדית של נשים. יותר ויותר ספורטאים בנים חווים תהליכים מסוג זה וגם בהם יש לטפל באותם כלים טיפוליים שהוזכרו.
כל מצב חריג אחר שחווה הספורטאי כגון חוסר התקדמות, ירידה במצב הרוח, חוסר אנרגיה ועוד מצבים רבים שמעכבים את התקדמותו, דורש אבחון תזונתי ורפואי על-ידי תזונאי/ת ורופא ספורט. בהתאם לתוצאות האבחון ניתן יהיה לבנות עבור הספורטאי תכנית תמיכה מתאימה. בהתאם לצורך ישלח הספורטאי לבדיקות נוספות.
כל אדם העוסק בספורט: גבר, אישה, ילד, ילדה, ספורטאי חובבן או ספורטאי הישג – רצוי שיוועץ בתזונאי/ת ספורט לצורך ביצוע תהליך תזונתי מבוקר העונה על היעדים הספורטיביים שלו ומצבו הרפואי.
במקרים רבים יש להיוועץ בנותני שרות נוספים כמו רופא ספורט, פיזיותרפיסט או מאמן אישי על מנת לתת את התמיכה המלאה לספורטאי לצורך התאוששות מיטבית ומניעת פציעות ספורט.