חישוב שריפת קלוריות במאמץ ע"י שעוני דופק

חישוב שריפת קלוריות במאמץ ע"י שעוני דופק

רובנו מכירים את ההרגשה כשאנו מסיימים ריצה קשה. מחזירים קצת אוויר, ממתינים לדופק שיתאושש ובינתיים משחקים עם שעון הדופק כדי לראות את הנתונים. תחושת הסיפוק שמגיעה אחר כך כאשר הצג מציג לנו את מספר הקלוריות ששרפנו. בהחלט הרגשה טובה!

אך תהיתם אי פעם האם השעונים מדויקים? האם באמת סך הקלוריות ששעון הדופק מציין ששרפנו הן אמתיות?

שעוני דופק מהווים חלק אינטגרלי וחשוב כמעט בכל תחומי הספורט שאנו עושים.

הדיוק של קריאת הדופק בשעונים אלו הוכח מחקרית כגבוה, אך האם הניצול הקלורי שהשעונים מדווחים עליו הוא מדויק?

קלוריה היא יחידת מדידה המתארת את כמות האנרגיה הנמצאת בתוך מזון מסיום. ההגדרה של קלוריה היא כמות האנרגיה הדרושה לעלות את הטמפרטורה של גרם אחד של מים במעלה אחת.

כל פעילות שאנו עושים צורכת מאיתנו אנרגיה. ככול שאנו מתאמצים יותר אנו "שורפים" יותר קלוריות. אחד המדדים אשר מעניין אנשים במהלך הפעילות הגופנית הוא סך הקלוריות שנשרפו במהלך האימון.

הדרך המקובלת והמדויקת לחישוב צריכה קלורית נערך במעבדה ומבוסס על כמות החמצן הנצרכת במהלך הפעילות (צריכת החמצן VO2). צריכה של ליטר חמצן שווה כחמש קלוריות.

החישוב של ההוצאה הקלורית עליו מתבססים שעוני הדופק בנוי על הקשר בין דופק לבין צריכת חמצן המקסימאלית (VO2max). מאחר וצריכת החמצן עולה במהלך מאמץ וגם הדופק קיים קשר ישיר ביניהם.

במהלך פעילות גופנית לא ידועה לנו צריכת החמצן המדויקת ולכן שעוני הדופק מבצעים הערכה של צריכת החמצן על פי נתונים שאנו מזינים כמו: גובה, משקל וגיל וכן הדופק הנמדד במהלך הפעילות עצמה.

על פי הערכת צריכת החמצן הדופק הנמדד במהלך הפעילות מתבצעת הערכה של הצריכה הקלורית.

במהלך השנים נערכו מספר מחקרים אשר בדקו האם קיימת התאמה בין הצריכה הקלורית האמתית לבין הצריכה שהשעונים מדווחים עליה. רוב המחקרים בדקו שעונים עם רצועה על החזה, מוניטור ומשדר אשר משדר אל השעון עצמו. תוצאות המחקרים הראו פער של 10-30% כלומר השעונים דיווחו על צריכה גבוהה יותר.

הדופק המקסימאלי והדופק במנוחה שונים מאדם לאדם ובעקבות כך גם צריכת החמצן. לכן קיים גם שוני בצריכה הקלורית אשר מחושב בשעוני הדופק השונים.

בשנים האחרונות חלה התקדמות טכנולוגית בייצור השעונים. כיום השעונים מאפשרים מדידת דופק ללא הרצועה הודות לשימוש בטכנולוגיה אופטית. האם בעקבות התקדמות הטכנולוגית גם דיוק הערכת הצריכה הקלורית השתפר? מחקר אשר נערך באוסטרליה ופורסם לאחרונה  Accuracy of Heart Rate Watches) Implications for Weight Management) בדק את הדיוק של ארבעה שעוני דופק נפוצים. התוצאות הראו כי השעונים דייקו במדידת הדופק עם סטייה של 1-9% בין השעונים בדופק הנמדד, אולם הערכה של הצריכה הקלורית אינה מדויקת עם סטייה גבוהה של בין 20-40% ושוני רב בין השעונים השונים.

לסיכום, הערכת צריכת הקלוריות בשעונים מספקת אומדן על הצריכה הקלורית של פעילות גופנית מסוימת ומתאימה להשוואה בין פעילויות ספורט שונות. לדוגמא, השוואה בין ריצה למשחק כדורסל. היא אינה מדויקת בכדי לקבוע צריכה קלורית של פעילות ספציפית. כדי לקבוע את הצריכה הקלורית המדויקת מומלץ  לבצע בדיקת צריכת חמצן מרבית (VO2max) במעבדה וכן לבצע בדיקה מדויקת של הדופק המרבי. את הנתונים המדויקים ניתן להזין בשעונים ובאפליקציות ייעודיות לחישוב צריכת קלוריות מהימנה.

ועד שנעשה זאת…

נאלץ להכיר ולזכור את מגבלות התוצאות שאנו מקבלים בשעון ולהתייחס אליהן בהתאם.

תגיות:

שיתוף ב facebook
שיתוף ב telegram
שיתוף ב twitter
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב email

ליצירת קשר וקבלת פרטים

מאמרים נוספים:

גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן